Man kan som sagt slå vad om de mest konstiga saker, och gör det också. Tusentals människor har sedan Elvis död gått till bettingfirmor och satsat pengar på att han ska komma tillbaka det eller det året. Vissa av de mer fantasifulla med tillägg som ”i ett UFO” och liknande. Men engelsmannen Jon Matthews tog det hela ett steg längre, och slog vad med sitt eget liv som insats.

Det låter dramatiskt, och måste nog sägas vara det också, men kanske inte fullt så dramatiskt som det låter. När Matthews diagnostiserades med cancer gav läkaren honom bara en månad att leva. Matthews tyckte det lät lite väl snålt och gick till en bettingfirma för att få ett andra utlåtande. De gav honom oddset 50 mot 1 att han skulle överleva ett år. Matthews antog utmaningen, och satsade 100 pund på att han skulle vara vid liv ett år senare. Detta skedde mycket riktigt också sedan, och Matthews inhämtade sina 5,000 pund. Men det var inte nog med det. Han satsade nu 100 pund på att han skulle leva ytterligare ett år – kom ihåg att läkarna ett år tidigare sagt att han skulle leva högst en månad!

Matthews vann även detta andra vad. Stärkt av framgången så höjde han insatsen till 100 pund, och fick oddsen 100 mot 1 mot att han skulle överleva även ett tredje år. Denna gång förlorade dock Matthews. Han dog bara några veckor innan ett år löpt ut. Han hade dock då fått nästan tre år mer att leva än någon trott möjligt. Och en del av detta berodde på betting: hans envishet och vilja att vinna hjälpte till att hålla honom vid liv. En del kanske hävdar att han slog vad om om han skulle dö. Men vad han i själva verket gjorde var att slå vad om att han skulle leva.