Vad är betting?

Betting, eller vadhållning, är något som blir allt mer populärt bland spelare i alla åldrar. Betting innebär att man satsar pengar på att en viss händelse ska inträffa. Oftast kan det handla om att man försöker förutsäga resultatet i en viss tävling, till exempel en fotbollsmatch, ett travlopp eller Eurovision Song Contest. Om det som man satsat på inträffar så vinner man pengar. Hur mycket pengar man vinner beror på oddsen för den aktuella händelsen. En sak som har stor sannolikhet att inträffa ha låga odds, det vill säga att du vinner lite pengar. En händelse som däremot inte har så hög sannolikhet för att den ska inträffa har högre odds och ger mer pengar om den inträffar. I exempelvis ett travlopp så kan man se att alla hästar har olika odds. Storfavoriten har de lägsta oddsen, eftersom många tror att han ska vinna. De hästar som man tror minst på har istället de högsta oddsen. Oddsen förändras hela tiden fram tills tävlingen eller loppet startar, beroende på hur många människor som satsar på de olika alternativen. Eftersom odds är en viktig sak när det gäller betting så kallas också bettingspel för oddsspel.

Vad kan man satsa pengar på?

Från början handlade betting framförallt om sport, så kallad sportsbetting, men numera kan man satsa på betting inom en mängd olika områden som musik, tv-program, väder och politik. Även om man inte är det minsta sportintresserad, men ändå vill prova spänningen som vadhållningen ger och gärna vill ha möjlighet att tjäna extra pengar, så kan man alltså numera testa betting. Inom sport så är fotboll, tex på fotbolls vm,  och trav de vanligaste sporterna att tippa på, men tack vare internet så finns det ett enormt utbud av bettingspel och idag kan man betta på alla slags idrotter och även på lopp och tävlingar som går utomlands.

Hur kommer man igång med betting?

Förr kunde man enbart tippa hos spelombud på stan, alternativt på den idrottsarena eller travbana där tävlingen eller loppet skulle hållas. De spelbolag som i stort sett hade monopol inom betting var då Svenska Spel för alla sportspel (exempelvis Måltipset, Stryktipset och Oddset) och ATG för alla travspel (som Vg6, V75 och Dagens Dubbel). I och med att betting på nätet introducerades så började dock allt fler spelbolag att erbjuda betting så idag sker mesta delen av all betting online. Visserligen är det fortfarande många som tippar hos spelombuden på stan, men betting på nätet innebär många fördelar. Du får ett enormt utbud – du kan tippa på alla slags sporter, udda sporter och saker som inte alls handlar om sport. Betting online är alltid öppet och spelstoppet är mer generöst än hos spelombuden. På sistone har det också blivit populärt med Live Betting som innebär att du kan betta samtidigt som matchen eller loppet pågår.

För att betta hos spelombud på stan så är det bara att ta en kupong, fylla i den och lämna in till spelombudet tillsammans med pengarna du satsar. För att betta på nätet så registrerar du dig på en spelsajt och startar ett spelkonto. Det tar några minuter och sedan har du tillgång till ett stort utbud av bettingspel. Det flesta bettingsajter ger bonus till nya spelare vilket betyder att du kan prova betting gratis.